wtorek, 30 listopada 2010

BURRITO

Jeśli jutro podczas meczu na poznańskim stadionie ma być rzeczywiście -27 stopni to warto się wprzódy rozgrzać meksykańską potrawą!

Składniki (na 4 tortille):
- 200 g gulaszowego z wieprzowiny (dla jedzących mięso)
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów w puszce
- sól, pieprz cayenne i czubrica czerwona
- opakowanie gotowych tortilli
- 4 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego zamiast kwaśnej śmietany



Mięsożercy rozpoczynają prace od usmażenia na oliwie z oliwek umytej i pokrojonej na kawałki wieprzowiny.
Następnie na patelnię wrzucamy obraną i pokrojoną w łezki cebulę oraz pociętą na paski paprykę i smażymy. Składniki mieszać i trzymać na ogniu jakieś 7-10 minut. W tym czasie dodać przyprawy: sól, szczyptę cayenne, 2 łyżeczki czubricy. Pod koniec smażenia dodać puszkę pomidorów i puszkę czerwonej fasoli (dolać połowę zalewy z fasoli, sos nabierze dzięki temu gęstości). 
Tortille podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku (by nie stały się zbyt kruche i suche przed podgrzaniem zwilżam je odrobiną wody z obu stron).
Farsz wyłożyć na płat torlilli i zawinąć lub zamknąć w 'becik'. 
Pikantny smak potrawy doskonale zrównoważy kleks z jogurtu śródziemnomorskiego.

Farsz można przechować w lodówce na następny dzień,smakuje jeszcze lepiej!

A teraz marsz na stadion!!!

W górę serca, niech zwycięża Lech ...
Tra la la, dalej nie znam :-)

wtorek, 23 listopada 2010

KOTLECIKI GROSZKOWO-SEROWE

Kotleciki semiwegetariańskie przyrządza się nie tylko z soi.
Można je zrobić z pieczarek, cieciorki, kukurydzy, sera, groszku.

Poniżej wersja z groszku i twarogu półtłustego.
A nie wygląda! Czyli trochę jak w dowcipie:
- Pan jest Chińczykiem?
- Nie, szanowna pani, nie jestem.
- Eee, pan jest Chińczykiem!
- Nie, nie jestem...
- Ale pan jest Chińczykiem!
- No, dobrze... jestem!
- A nie wygląda !!!


Sukces uformowania zgrabnych kotlecików zależy od odsączenia groszku z zalewy. Skorzystać z durszlaka i papierowego ręcznika.

Składniki na około 15-18 kotlecików (3-4 porcje)
- opakowanie twarogu półtłustego 250 g
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (np. kukurydzianej lub żytniej)
- bułka tarta do formowania kotlecików
- oliwa do smażenia
- łyżeczka soli
- czarny pieprz zmielony
- dodatki do wyboru: koperek, cebula, curry, czubrica zielona, przyprawy do shoarmy


Do dużej, wygodnej miski włożyć twaróg, bardzo dobrze odsączony groszek (!), sól, jajko i wybrane dodatki jak koperek i przyprawy. Składniki zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję. Masa nie może być zbyt mokra, warto dodać mąkę (4 łyżki to ilość orientacyjna), by było możliwe uformowanie kotlecików.


Rozgrzać tłuszcz na patelni i układać formowane za pomocą łyżki i dłoni , obtaczane w bułce tartej kotleciki. Im mniejsze kotleciki tym większa szansa, że nie rozpadną się podczas smażenia.

Smażyć na dość dużym ogniu z każdej strony aż się mocno zarumienią. Gdy skórka się spiecze łatwiej będzie je obrócić na drugą stronę.
Podać z ryżem / ziemniakami / kuskusem i surówką.

Kotleciki można również zamrozić.

Niedługo pojawi się jeszcze przepis na tajskie kotleciki z kukurydzy :-)




wtorek, 16 listopada 2010

ZUPA OSTRA JAK CHOLERA

Ta zupa ma tylko jeden mankament... Nie ma nazwy! Bo zdaje się, że przepis jest modyfikacją zupy meksykańskiej z pieczonych pomidorów i papryk. Tu jednak w roli głównej występuje bakłażan (typowy dla kuchni tureckiej!). 
Potrawa jest ostra jak cholera, więc może tak ją nazwać? :-)
Do zupy można dodać kleks z jogurtu śródziemnomorskiego i nachosy o neutralnym smaku (pomysły znowu zaczerpnięte z kuchni meksykańskiej). 
Do jej przygotowania potrzebny będzie blender, a do  konsumpcji... chusteczki do nosa, bo ostre to to tak, że można się spłakać   :-)

Świetnie się sprawdzi gdy mży-dżdży!

Polecam przygotować zupę od razu na 2 dni :-)

Składniki na 4 porcje:
- 1 duży bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- szczypta pieprzu cayenne (ostrożnie, zawsze można dodać więcej, ale trudniej odjąć!)
- 1 czubata łyżeczka czubricy czerwonej*
- kostka rosołowa
- sól
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany lub jogurtu śródziemnomorskiego na osobę


Umyty bakłażan i umyte, wydrążone papryki wraz z 4 ząbkami czosnku wkładamy do żaroodpornego naczynia na papierze do pieczenia (papier zagwarantuje potrawie tytuł eintopfa!). 


Pieczemy przez 45 minut w temperaturze ok. 180° C i wyjmujemy z piekarnika.


Gdy warzywa ostygną kroimy je na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w garnku blenderem. Można uzyskać konsystencję z drobnymi kawałeczkami warzyw (piękne bakłażanowe drobinki)lub zmielić bardzo odkładnie - zupa nabierze wtedy koloru pomarańczowego. 


Do uzyskanej papki dolać niecały litr wody (ale zachować gęstą konsystencję), kostkę rosołową, sól, pieprz cayenne, czerwoną czubricę i wycisnąć upieczone ząbki czosnku**. Gotować aż pojawią się bąbelki (uwaga, bo będą chlapać!). 

 
Podać z bagietką, grzankami lub nachosami.



* Można ją zastąpić mieloną słodką papryką, ale wtedy trzeba dodać więcej pieprzu cayenne
**Czosnek upieczony jest słodkawy. Czosnek surowy z kolei im drobniej starty tym ostrzejszy. Jeśli potrawa ma mieć delikatny posmak czosnkowy lepiej ząbki posiekać na kawałeczki, niż je ucierać.

LAZANIA ZE SZPINAKIEM

Dobra lazania nie jest zła. Ba! To pyszność nad pysznościami! I wcale nie jest taka trudna :-)

- 500 g płatów lazanii (po ok. 125 g na osobę)
- 500 g mrożonego szpinaku
- 3 szklanki mleka 2% (minimum 0,75 l)
- słodka śmietanka 12% (lub 4 łyżki gęstej śmietany 18%)
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz*
- 100 g utartego żółtego sera 
- oliwa

Opakowanie szpinaku wyjąć rano z zamrażalnika i przełożyć do lodówki, by się lekko rozmroziło.
Popołudniu włożyć szpinak do dużego garnka, dodać oliwę i utarte ząbki czosnku. Pilnować, by szpinak się całkiem rozpuścił. Ostrożnie dolać 3 szklanki mleka, a następnie śmietankę. Dodać sól i pieprz oraz połowę utartego żółtego sera. Mieszać aż do zagotowania. Odstawić garnek z gazu.


Wybrać kwadratowe naczynie żaroodporne. Królestwo temu, kto zaprojektuje naczynie pasujące do kształtu płatów lazanii, czyli 8x16 cm!!!. Póki jednak nie pojawił się taki geniusz radzę docinać płaty za pomocą 'radełka' do pizzy.

Wlać pierwszą porcję sosu do naczynia, ułożyć pierwszą warstwę lazanii, zalać obficie sosem, i znowu lazanie i znowu dużo sosu. Lazania powinna mieć przynajmniej 4 warstwy, by nie była płaska jak naleśnik :-)

Ostatnią warstwę sosu posypać 50 g utartego żółtego sera i wstawić do piekarnika na 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Wyłączyć piekarnik, ale lazanie potrzymać w nim jeszcze przez dobre 10 minut, dzięki temu stężeje i łatwiej będzie się ją kroić.
Ponieważ przygotowanie lazanii zajmuje trochę więcej czasu niż 45 minut warto zrobić ją od razu na 2 dni. 
I nie żałować makaronu, zwykłe 100 g na osobę to zdecydowanie za mało :-)

*Zamiast soli można użyć kostki rosołowej, ale makaron zabarwi się na jasnożółty kolor :-(


niedziela, 14 listopada 2010

CAPRESE

Na włoskie caprese jest już oczywiście za późno, bo to nie pora na prawdziwe pomidory, ale ...

- 1 duży pomidor
- 1 opakowanie mozarelli*
- oliwa
- sól
- świeża bazylia lub suszona
- bagietka



Pokroić mozarellę i pomidora na plastry w takiej samej ilości, bo będziemy je układać na przemian lub mozarellę o 1 plaster więcej (jak na zdjęciu). A teraz ... poukładać na przemian na półmisku. Polać oliwą. Lekko posolić, udekorować bazylią lub posypać suszoną.Wcinać z bagietką. Najwspanialsze jest to taplanie bagietki w oliwie:-)


*całkiem dobra jest ta ze 'sklepu, gdzie kiedyś wózki dwutonowe pchały pracownice, a teraz robią to ... jelenie(?)' albo ze 'sklepu, który kiedyś był tani, a teraz ceni jakość'  :-)

PLACKI ZIEMNIACZANE

Proste, a takie smaczne! Trzeba tylko znaleźć jelenia, który obierze ziemniaki i potem je utrze na tarce.
Nie znalazłam, więc przystępuje do prac ręcznych...

- po kilka ziemniaków na osobę (wg uznania i apetytu)
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 1 cebula
- jogurt śródziemnomorski (zamiast kwaśnej śmietany) i czubrica zielona*

Obieramy ziemniaki, a następnie ucieramy je na tarce (my, jelenie!), połowę ziemniaków na drobnych oczkach, połowę na grubych oczkach.Wyżymamy z soku, dodajemy do papki sól i pieprz. Obieramy cebulę, drobno kroimy, po zeszkleniu  na patelni przekładamy do naczynia z utartymi ziemniakami. Mieszamy wszystkie składniki, formujemy małe porcje za pomocą łyżki do zupy i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony aż się mocno zarumienią.


Przed podaniem warto jeden placek napocząć i sprawdzić, czy środek nie jest surowy.


Do małej miseczki przekładamy jogurt śródziemnomorski, doprawiamy łyżeczką czubricy zielonej, mieszamy.
Podajemy do placków zamiast wysokokalorycznej śmietany.


*Fantastyczna węgierska przyprawa do kupienia na jarmarkach. Ziołowa w smaku, z dodatkiem soli, świetna do sosów. Występuje też w dużo ostrzejszej wersji czerwonej. Obie rewelacyjne!

SOS GRZYBOWY Z KASZĄ GRYCZANĄ

Coś jesienno-zimowego, gdy już grzyby uzbierane i ususzone, a w jadłospisie od dawna nie pojawiła się kasza gryczana...

- po 100 g kaszy gryczanej na osobę
- po 1 garści suszonych podgrzybków na osobę
- 1 łyżeczka mąki zwykłej lub kukurydzianej do zagęszczenia sosu
- po 2 łyżki gęstej śmietany 18% na osobę
- 1 cebula
- sól i duuużo pieprzu 

To będzie klasyczny zweitopf, jeżeli w garnku przeznaczonym na kaszę gryczaną najpierw zeszklimy pociętą na łezki cebulę, a następnie przełożymy cebulę do garnka z namoczonymi grzybami, ale od początku...

Rano w małym garnku zalewamy grzyby gorącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
Po powrocie z pracy dolewamy trochę wody, jeśli to konieczne, i gotujemy na małym ogniu.
W drugim garnku smażymy cebulkę, a następnie przenosimy ją do garnka z grzybami. 
Do garnka 'po recyklingu'  wsypujemy kaszę gryczaną, zalewamy wodą (wody 2 x więcej niż kaszy), solimy, przykrywamy i stawiamy na gaz na około 15-20 minut*. Z garnka z grzybami odlewamy część wody do filiżanki, do której dosypujemy mąkę i dodajemy śmietanę, po czym energicznie wszystko mieszamy (najlepiej za pomocą drucianego mieszadełka). Uzyskaną konsystencję wlewamy ostrożnie do grzybów i nadal gotujemy na małym ogniu mieszając. Solimy i dodajemy duuużo pieprzu. Gdy sos się zagotuje - wyłączamy gaz i czekamy na kaszę.
Gotową kaszę nakładamy na talerz, polewamy sosem grzybowym i wcinamy:-)


*Jest taki sposób na kaszę gryczaną dla 'nerwoodpornych' gdy kaszę praży się w garnku bez wody i tłuszczu aż zacznie skwierczeć i pachnieć, dolewamy odrobinę wody, czekamy aż woda odparuje, cały czas kaszę podrzucamy lub mieszamy, znowu dolewamy odrobinę wody, odparowujemy i dopiero zalewamy wodą w stosunku 22:1 i gotujemy już wg przepisu na opakowaniu. Taka kasza będzie lekko chrupiąca, nie rozgotuje się i będzie tak pyszna, że nie ma potrzeby dodawać do niej żadnego sosu. Dlatego nie wspominam o tym sposobie na początku postu:-)

poniedziałek, 8 listopada 2010

CIASTO FRANCUSKIE Z POREM

To zapiekanka bardzo prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Farsz można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.Wszelkie manewry z przekładaniem ciasta francuskiego dobrze jest przeprowadzać z papierem, w który jest ono zawinięte, tak by papier był na górze i potem delikatnie go oderwać. Nerwoodpornym zostawiam układanie w szachownicę pasków z ciasta na wierzchu zapiekanki skoro można w ułamek sekundy ponacinać ciasto nożykiem i też powstanie ciekawy wzór. Kształt zapiekanki dowolny, w tym sezonie najmodniejszy jest jednak okrągły pozyskany za pomocą blaszki na tartę :-)

Składniki na 2 osoby:
- gotowe ciasto francuskie np. z Biedronki
- 1 duży por
- 2 marchewki
- 2 duże cebule
- pieprz, sól,
- jogurt typu greckiego, 2 ząbki czosnku i zioła prowansalskie na sos

Por i marchewki pokroić w talarki, a cebule w łezki.
Warzywa smażyć 7 minut na głębokiej patelni, przyprawić solą i pieprzem. Można przykryć i lekko poddusić.


2/ 5 ciasta wyłożyć na blaszkę np. do tarty ( zamiast smarowania formy tłuszczem lepiej ułożyć na blaszce papier do pieczenia!). Na ciasto francuskie przełożyć farsz. Pozostałe 2/5 płata ciasta ponacinać nożykiem, by powstał wzorek po upieczeniu. Płat przełożyć na blachę. Uklepać, uformować zapiekankę.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut (ciasto będzie dobre, gdy się zarumieni).


Podawać z sosem z jogurtu, zmiażdżonego czosnku i ziół prowansalskich. 

To danie jest 'zimolubne' - tzn. świetnie smakuje także na zimno. Można zatem uformować z tym farszem małe pierożki i zabrać do pracy na drugie śniadanie :-)

Poniżej wersja w małym naczyniu żaroodpornym dla 1 osoby z paskami z ciasta:





STROGONOW Z BOCZNIAKÓW

Strogonow, Stroganow, Strogonoff - jak zwał, tak zwał. Oryginalnego Strogonowa przygotowuje się z polędwicy wołowej. Poniżej smaczna wersja wegetariańska 'pachnąca jesienią'.


- 1 tacka boczniaków
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 2 małe cebule
- 2 pomidory lub puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 4 nakrętki vermoutha*/wina
- oliwa


Cebulę obrać i pociąć w łezki. Boczniaki - jeśli są mocno zanieczyszczone - umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pociąć na kawałki. Pokroić paprykę i cukinię na małe kawałeczki. Na oliwie usmażyć cebulę, boczniaki, paprykę i cukinię z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dolać 2 nakrętki veermoutha/wina i poczekać aż odparuje. Dodać posiekane pomidory, pieprz, sól i cukier. Mieszać aż pomidory się rozpadną i powstanie sos (można też dolać odrobinę wody). Tuż przed zdjęciem z ognia dolać 2 nakrętki vermoutha. Podać z białym ryżem.


* Wygodniej jest przechowywać w szafce butelczynę Vermoutha o długim terminie przydatności niż specjalnie otwierać wino do przyprawienia potrawy.

sobota, 6 listopada 2010

KURKI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PENNE

Można jeszcze dostać na rynku kurki, to ostatni moment, by się nimi nacieszyć!

Składniki na 2 porcje:
- 25 dag kurek
- 1 cebula
- po 2 łyżki gęstej śmietany 18% na osobę
- penne 100 g/osobę
- duuużo pieprzu- sól
- oliwa

Wstawić makaron do gotowania.
Kurki obrać z zanieczyszczeń nożykiem lub umyć je pod bieżącą wodą (podobno potraktowanie ich wodą pozbawia je później chrupkości, na to można jednak zaradzić krótkie smażenie na dużym ogniu).
Cebulę obrać i pokroić w łezki. Wrzucić na patelnię i smażyć. Chwilę później dodać kurki. Popieprzyć i posolić. Smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Dodać śmietanę. Chwilę mieszać i zdjąć z gazu.
Odcedzony i zahartowany makaron ułożyć na talerzach i polać sosem z kurkami.
Pychota!
Jest jeszcze wersja z domieszką alkoholu, tj. dodajemy 2 nakrętki białego vermoutha w chwili smażenia cebuli i kurek. Potrawa nabierze pięknego aromatu.

ZUPA CUKINOWA

Coś wspaniałego i rozgrzewającego po listopadowym spacerze w deszczu w przemoczonych butach!
Ta zupa to 'jesień w gębie' :-)

Składniki na 2-3 porcje:
- 2 małe cukinie
- ok. 750 l wody
- 1 prostokątny serek topiony gouda
- 1 kostka rosołowa (nie więcej, bo słonawy jest także serek topiony)
- duuużo pieprzu
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% (w wersji light można z niej zrezygnować)


Jeśli cukinie nie są starawe, to utrzeć je na dużych oczkach ze skórką (stworzy melanż zielono-złoty), jeśli są starsze albo sprowadzane z krajów obcobrzmiących jak 'madeinchina; lepiej obrać je ze skórki.
Utartą cukinię wrzucić do wody i zagotować z kostką rosołową. Przełożyć 1 chochlę od blendera i zmiksować z serkiem topionym i śmietaną, wlać pozyskany sos do garnka. Zupę przyprawić pieprzem i karamonem.
Podać z bagietką lub tostami.

Rozgrzeje i wprawi w dobry nastrój, a buty zawsze można wysuszyć przy kaloryferze:-)

wtorek, 2 listopada 2010

ŁOSOŚ W TYMIANKU

Łosoś jest pyszny w każdej postaci. Wystarczy tylko nie przedobrzyć z przyprawami. Tu podaję prościznę na dzwonka łososia w tymianku. Aby zmieścić się  w trybie 45 minut z przygotowaniem i podaniem potrawy polecam przygotowanie marynaty dzień wcześniej. Wtedy przygotowanie ryby w dniu jej podania zajmie jakieś 20 minut.



Składniki:
- dzwonka łososia
- dużo tymianku
- szczypta soli
- przyprawa do ryb
- kilka łyżek oliwy

Dzwonka łososia umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym. W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z solą, przyprawą do ryb i tymiankiem (można dodać zgnieciony ząbek czosnku jeśli lubimy mocniejszy smak, ale łosoś sam z siebie jest przepyszny). Wytarzać dzwonka w marynacie, miskę zasłonić folią spożywczą, odstawić do lodówki najlepiej na 1 dobę, a jeśli to niemożliwe to na 15-20 minut). 
Wstawić do gotowania ryż i ewentualnie przyrządzić surówkę lub zadbać o inne warzywko. Jednocześnie położyć dzwonka na patelni grillowej, smażyć po 5-7 minut, aż każda strona stanie się ‘pręgowana’.