środa, 23 lutego 2011

INDYJSKI RYŻ

Proste risotto do przygotowania w 20 minut, które można modyfikować. Bazą jest ryż, pomidory i cebula*. Można ją uzupełnić o paprykę, groszek, śmietanę, parmezan itd.
Potrawa jest bardzo prosta i sprzyjająca 15-minutowej lekturze Heideggera:-)

Wersja z papryką

Składniki wersji podstawowej:
- 100 g ryżu typu parboiled lub basmati na osobę
- puszka pomidorów
- 2 cebule
- mielona słodka papryka lub chilli
- szczypta kurkumy
- sól
- oliwa

Wersja ze śmietaną

W szerokim garnku lub wysokiej patelni (z pokrywką) smażymy na oliwie pokrojone
w łezki cebule. Dodajemy surowy ryż, mieszamy go z cebulą i oliwą przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy puszkę pomidorów. Dolewamy wodę (prawie 2 razy tyle ile ryżu). Przyprawiamy papryką, solą, kurkumą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie mamy 15 minut na własne sprawy (nie musi być oczywiście Heidegger!).

Potrawa jest gotowa, gdy ryż wchłonie całą wodę.

Potrawę ją modyfikować przez dodanie papryki, (zarówno zwykłej jak i małej ostrej papryczki) czy śmietany. Smak można dodadtkowo wzmocnić łyżeczką koncentratu pomidorowego.

* Wersja podstawowa, choć już lekko zmodyfikowana, bo nie dodaję imbiru, pochodzi z książki "Kuchnia indyjska", Shehzad Husain, Wega Delbana Polska, 2004

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz