czwartek, 2 grudnia 2010

RISOTTO Z BROKUŁEM I FETĄ

Dietetyczne, a także bardzo proste i szybkie daniePrawdziwy, niewymagający uwagi 'eintopf'. Potrzebny jest tylko sprawny minutnik! Po wstawieniu na gaz można bowiem opuścić kuchnię na 15 minut - pobawić się z psem, kotem, papugą, przypudrować nosek, przeczytać pół strony Heideggera ze zrozumieniem :-)

Składniki na 2 porcje:
- 1 brokuł (o tej porze roku 'madeinchina', ale zawsze to jakiś błonnik!)
- 100 gram ryżu parboiled na osobę
- 1/2 opakowania Fety
- zioła prowansalskie lub tylko bazylia/oregano/tymianek
- dużo pieprzu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%, ale nie jest to składnik obowiązkowy


Do garnka lub głębokiej patelni wrzucamy umyte koszyczki brokuła i ryż. Dodajemy 2,5 razy więcej wody niż wyniosła objętość ryżu (ryż wymaga proporcji 1:2, ale tu wody potrzebuje również brokuł). Składników nie mieszamy. Garnek wstawiamy na najmniejszy gaz i przykrywamy pokrywką. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę Fetę, posypujemy przyprawami oraz pieprzem. Sól w zasadzie nie będzie konieczna, ponieważ bardzo słona jest Feta.  
Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut.
Gdy zadrynda minutnik potrawa jest gotowa do podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz