czwartek, 2 grudnia 2010

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Świetna przekąska na imprezę.

Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 20 dag kapusty kiszonej
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- pieprz i majeranek/kminek*
+ papier do pieczenia

Obraną i pokrojoną cebule smażymy z takimiż pieczarkami, dodajemy posiekanej kapusty kiszonej i dusimy aż kapucha zmięknie (złośliwa bestia ma skłonność do przypalania się, że dodajcie do garnka trochę wody).
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy za pomocą noża na kwadraciki.
Gotowy farsz nakładamy na kwadracikowe pola i łączymy rogi tak by powstały kopertki.



Dobrze jest jeszcze docisnąć ciasto na krawędziach, bo w piekarniku koperki mogą się 'otworzyć'.
Paszeciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180-200°C.


Potem trzeba sobie dać po łapach, bo goście przyjdą dopiero za 2 godziny :-)


*świat dzieli się na tych którzy np. bigos robią z kminkiem i na tych, którzy dodają do niego majeranku. O gustach się nie dyskutuje,  sami zdecydujcie, do której frakcji się zaliczacie:-) W każdym razie majeranek rules!!!

2 komentarze: