środa, 9 marca 2011

RUKOLA Z WINOGRONAMI I GORGONZOLĄ

Ocet balsamiczny...
Ale taki inny, ciemny, gęsty, w małej buteleczce. Kosztuje niemało (kilkanaście złotych za buteleczkę), lecz odrobina luksusu jeszcze nikomu nie zaszkodziła:-)

Taki ocet wygląda jak polewa z gorzkiej czekolady, a sałatka nim polana wygląda jak ... bogini sałatek!

Sałatka z octem balsamicznym smakuje jak środek lata we Włoszech, jak spacer andaluzyjskimi uliczkami, jak przybicie do chorwackiego portu...

Zacznijmy więc przygodę...


Składniki:
- 1/2 opakowania rukoli
- 100 gram gorgonzoli
- 1 kiść ciemnych winogron
- garść obranych orzechów włoskich
- ocet balsamiczny



Umytą i osuszoną rukolę przełożyć na ładny półmisek. Następnie rozłożyć przekrojone na pół winogrona, pokrojoną w kostkę gorgonzolę i orzechy włoskie. Sałatkę polać octem balsamicznym i gotowe!

2 komentarze:

  1. MNIAM ! :))) POLECAM całym sercem i żołądkiem:)

    zamiast gorgonzoli polecam również niebieski lazur...... i sałatkę z pełnego opakowania rucoli i większej ilości garści pozostałych składników....bo ta sałatka tak szybko znika....

    OdpowiedzUsuń
  2. Rukolę uwielbiam, a ser gorgonzola ostatnio bardzo mi posmakował, więc sałatka brzmi jak dla mnie rewelacyjnie.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń