środa, 9 marca 2011

ŻUREK

Mrozy zelżały i lada moment będzie za ciepło na gęsty, treściwy żur!
Trzeba się pospieszyć i nabyć gęsty zakwas do żurku w słoiku.


Składniki (na 4 porcje):
- słoik gęstego zakwasu do żurku (np. Polan)
- 0,5-1 kg ziemniaków i/lub jajka
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 kostki rosołowe
- pieprz 
- np. cząber


Zagotować wodę z kostką rosołową. Dobrze jest zredukować o 1/3 ilość wody podanej na opakowaniu zakwasu, by żurek nie zrobił się zbyt rzadki.
W drugim garnku usmażyć obraną i posiekaną cebulę. Można ją wrzucić do gotującej się zupy lub odłożyć na talerzyk i udekorować nią ziemniaki tuż przed podaniem.
Garnek po cebuli wykorzystać do ugotowania ziemniaków i/lub jajek na twardo.
Są dwie zasadnicze szkoły podania ziemniaków:
- szkoła gniecionego ziemniaka nakazuje potraktować ugotowane ziemniaki tłuczkiem, - szkoła ziemniaka w całości nakazuje natomiast pokrojenie ich w kostkę przed gotowaniem. W zasadzie filią obu tych szanownych szkół jest szkoła pływającego w żurze (!) jajka :-)
Wybór szkoły pozostawiam sumieniu i apetytowi szanownych adeptów kuchni.

Następnie w dużym kubku należy wymieszać zakwas z uzyskanym bulionem (można posłużyć się mikserem).
Uzyskaną ciecz przelać ostrożnie do garnka z bulionem, dodać utarty czosnek i cząber (albo inną przyprawę, która pomoże to wszystko strawić:-) 
Gotować do pojawienia się pierwszych bąbelków.
Podać wg szkoły pierwszej, szkoły drugiej lub wg filii:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz