środa, 25 maja 2011

SZPARAGOWA FRITTATA w wieńcu laurowym

- Do biegu gotowi... START!
Długonogie białe szparagi w pierwszej sekundzie wyprzedziły wszystkie warzywa. 
Tuż za nimi znalazły się szczupłe zielone szparagi. Fasolka szabelka, o tej porze roku warta 30 zł za kilogram, straciła dobre 10 sekund do prowadzących. 
Potem na trasie zrobiło się przerwa i dopiero po minucie na torze pojawiły się kalafiory, kalarepa na splątanych nogach (który sędzia ją dopuścił do sprintu?), botwinka, szklarniowe pomidory i wreszcie rzodkiewki biegnące na cienkich nóżkach odzianych w białe skarpetki. 
Nikt tego meczu nie ustawiał, to po prostu zrobiło LATO :-)
Do sprintu głosiły się bowiem wszystkie sezonowe warzywa, choć z góry było wiadomo, kto wygra.
- Proszę państwa, na ostatnim odcinku zielone szparagi doganiają białe i proszę państwa, tak jest, mamy zwycięzców! 
Laur zwycięstwa dla białych i zielonych szparagów!


[foto]


Składniki na 2 osoby:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- 2 łyżki pszennej mąki
- utarty żółty ser (ilość wg uznania)
- 2 łyżeczki cukru (do szparagów)
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej/oliwa do wysmarowania formy

Obrane białe szparagi i oskubane z twardej części zielone szparagi zalać gorącą wodą i gotować w pocukrzonej wodzie 7-10 minut pod przykryciem.
W tym czasie zmieszać mikserem jajka z mąką, utartym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową solą i pieprzem. Dodać utarty żółty ser i wymieszać go z masą łyżką.
Ugotowane i odcedzone szparagi przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Można pobawić się w układanie fantazyjnych wzorów (na zdjęciu wieniec laurowy z zielonych szparagów).
Szparagi zalać zmiksowaną masą. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 180-200°C.
Od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz