piątek, 10 lutego 2012

TORTILLA ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM /w beciku/

Wspaniała propozycja dla zapiekankę i wyjątkowo proste wykonanie. 



Składniki /dla 2 osób/:
- 2 filety z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (400-500 g)
- 1 serek topiony typu gouda
- 4 tortille (2 placki na osobę)
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- ser żółty i/lub szynka szwarcwaldzka do dekoracji


Wyjąć szpinak i pozostawić do rozmrożenia.
Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać wyciśnięty czosnek i kawałki kurczaka, następnie dodać odrobinę soli (słonawy jest serek topiony), dość dużo pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy kurczak się usmaży dodajemy już lekko rozmrożony szpinak, a chwilę później kostkę topionego serka. Mieszamy wszystko aż szpinak i serek się rozpuszczą i połączą 
z pozostałymi składnikami.

Rozłożyć na blacie tortille (płaty można zamoczyć pod kranem, by były elastyczne i lepiej się składały). Na środek każdej tortilli kładziemy 1/4 porcji farszu i składamy: górny i dolny brzeg, a potem prawy i lewy. Wierch można posypać startym żółtym serem i/lub kawałkami szynki szwarcwaldzkiej.
Tortille pieczemy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym przez 20 min w temperaturze około 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz