poniedziałek, 13 lutego 2012

TORTILLA ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Propozycja bezmięsnych tortilli 'w beciku', gdzie mięso kurczaka zastępujemy mozzarellą.


Składniki /dla 2 osób/:
- 1 opakowanie 250 g mozzarelli
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (400-500 g)
- 1 serek topiony typu gouda
- 4 tortille (2 placki na osobę)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- ser żółty do dekoracji 

Wyjąć szpinak i pozostawić do rozmrożenia.
Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, następnie dodać odrobinę soli, dość dużo pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodać lekko rozmrożony szpinak, a chwilę później kostkę topionego serka. Mieszamy wszystko aż szpinak 

i serek się rozpuszczą i połączą z pozostałymi składnikami.

Rozłożyć na blacie tortille (płaty można zamoczyć pod kranem, by były elastyczne i lepiej się składały i zakleiły). Na środek każdej tortilli kładziemy 1/4 porcji farszu oraz kawałki odsączonej mozzarelli i składamy:
górny i dolny brzeg, a potem prawy i lewy. Wierch można posypać startym żółtym serem.
Tortille pieczemy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym przez 20 min w temperaturze do 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz