poniedziałek, 25 października 2010

NADZIEWANE PAPRYKI - liczy się kolor!

Idzie zima!!!
To ostatnie chwile, by nacieszyć się zielonymi cukiniami, ciemnymi bakłażanami i kolorowymi paprykami przed kolejną zimą trzydziestolecia (oj, ci meteorolodzy coś kręcą!), więc sięgam po stary i sprawdzony przepis na nadziewane CZERWONE papryki(dla 2 osób):

2 papryki
1 duża cebula
20 dag mięsa mielonego indycze / dla wegetarian pieczarki/
1/2 litra przecieru pomidorowego
łyżeczka soli
papryka słodka mielona
szczypta kuminu
szczypta cynamonu

Papryka jaka jest każden widzi. Zwłaszcza ta czerwona! Kto lubi ten kolor winien paprykę umyć, ogonek wyciąć nożykiem i wyjąć z niej miąższ. Jeśli w środku zostaną pestki wypłukać paprykę znowu pod kranem. 
Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso mielone. Podsmażyć około 7 minut. Dodać soli, słodkiej papryki, kuminu i cynamonu. Tak, tak kuminu i cynamonu - obie te przyprawy wydobywają z mięsa coś szlachetnego i wyrazistego! Mięso nie stanie się słodkie - nie ma się czego obawiać:-)
Farszem upakować papryki. Papryki ułożyć w małym garnku, tak, by się nie przewracały. 


Do garnka wlać przecier (można go trochę posolić i pocukrzyć). Garnek ustawić na malutkim gazie i gotować 25-30 minut pod przykryciem.

 
Nadzi(ew)ane papryki podać z ryżem, kaszą kuskus, kaszą gryczaną albo z bagietką.



A jeśli ktoś ma więcej czasu to może się pokusić o wersję zapiekaną. Usmażyć farsz jak wyżej. Następnie papryki z farszem upiec w piekarniku przez 30-40 minut.


Taka wersja pachnie jak marzenie, a w domu zrobi się przyjemnie ciepło od nagrzanego piekarnika :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz