poniedziałek, 8 listopada 2010

CIASTO FRANCUSKIE Z POREM

To zapiekanka bardzo prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Farsz można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.Wszelkie manewry z przekładaniem ciasta francuskiego dobrze jest przeprowadzać z papierem, w który jest ono zawinięte, tak by papier był na górze i potem delikatnie go oderwać. Nerwoodpornym zostawiam układanie w szachownicę pasków z ciasta na wierzchu zapiekanki skoro można w ułamek sekundy ponacinać ciasto nożykiem i też powstanie ciekawy wzór. Kształt zapiekanki dowolny, w tym sezonie najmodniejszy jest jednak okrągły pozyskany za pomocą blaszki na tartę :-)

Składniki na 2 osoby:
- gotowe ciasto francuskie np. z Biedronki
- 1 duży por
- 2 marchewki
- 2 duże cebule
- pieprz, sól,
- jogurt typu greckiego, 2 ząbki czosnku i zioła prowansalskie na sos

Por i marchewki pokroić w talarki, a cebule w łezki.
Warzywa smażyć 7 minut na głębokiej patelni, przyprawić solą i pieprzem. Można przykryć i lekko poddusić.


2/ 5 ciasta wyłożyć na blaszkę np. do tarty ( zamiast smarowania formy tłuszczem lepiej ułożyć na blaszce papier do pieczenia!). Na ciasto francuskie przełożyć farsz. Pozostałe 2/5 płata ciasta ponacinać nożykiem, by powstał wzorek po upieczeniu. Płat przełożyć na blachę. Uklepać, uformować zapiekankę.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut (ciasto będzie dobre, gdy się zarumieni).


Podawać z sosem z jogurtu, zmiażdżonego czosnku i ziół prowansalskich. 

To danie jest 'zimolubne' - tzn. świetnie smakuje także na zimno. Można zatem uformować z tym farszem małe pierożki i zabrać do pracy na drugie śniadanie :-)

Poniżej wersja w małym naczyniu żaroodpornym dla 1 osoby z paskami z ciasta:





1 komentarz:

  1. Oj, jadłam te pyszności, jadłam! Mniam, aż mi ślinka pociekła na przypomnienie... I sama też robiłam i to w wersji dla nerwoodpornych ;)

    OdpowiedzUsuń