wtorek, 2 listopada 2010

ŁOSOŚ W TYMIANKU

Łosoś jest pyszny w każdej postaci. Wystarczy tylko nie przedobrzyć z przyprawami. Tu podaję prościznę na dzwonka łososia w tymianku. Aby zmieścić się  w trybie 45 minut z przygotowaniem i podaniem potrawy polecam przygotowanie marynaty dzień wcześniej. Wtedy przygotowanie ryby w dniu jej podania zajmie jakieś 20 minut.



Składniki:
- dzwonka łososia
- dużo tymianku
- szczypta soli
- przyprawa do ryb
- kilka łyżek oliwy

Dzwonka łososia umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym. W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z solą, przyprawą do ryb i tymiankiem (można dodać zgnieciony ząbek czosnku jeśli lubimy mocniejszy smak, ale łosoś sam z siebie jest przepyszny). Wytarzać dzwonka w marynacie, miskę zasłonić folią spożywczą, odstawić do lodówki najlepiej na 1 dobę, a jeśli to niemożliwe to na 15-20 minut). 
Wstawić do gotowania ryż i ewentualnie przyrządzić surówkę lub zadbać o inne warzywko. Jednocześnie położyć dzwonka na patelni grillowej, smażyć po 5-7 minut, aż każda strona stanie się ‘pręgowana’.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz