wtorek, 23 listopada 2010

KOTLECIKI GROSZKOWO-SEROWE

Kotleciki semiwegetariańskie przyrządza się nie tylko z soi.
Można je zrobić z pieczarek, cieciorki, kukurydzy, sera, groszku.

Poniżej wersja z groszku i twarogu półtłustego.
A nie wygląda! Czyli trochę jak w dowcipie:
- Pan jest Chińczykiem?
- Nie, szanowna pani, nie jestem.
- Eee, pan jest Chińczykiem!
- Nie, nie jestem...
- Ale pan jest Chińczykiem!
- No, dobrze... jestem!
- A nie wygląda !!!


Sukces uformowania zgrabnych kotlecików zależy od odsączenia groszku z zalewy. Skorzystać z durszlaka i papierowego ręcznika.

Składniki na około 15-18 kotlecików (3-4 porcje)
- opakowanie twarogu półtłustego 250 g
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (np. kukurydzianej lub żytniej)
- bułka tarta do formowania kotlecików
- oliwa do smażenia
- łyżeczka soli
- czarny pieprz zmielony
- dodatki do wyboru: koperek, cebula, curry, czubrica zielona, przyprawy do shoarmy


Do dużej, wygodnej miski włożyć twaróg, bardzo dobrze odsączony groszek (!), sól, jajko i wybrane dodatki jak koperek i przyprawy. Składniki zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję. Masa nie może być zbyt mokra, warto dodać mąkę (4 łyżki to ilość orientacyjna), by było możliwe uformowanie kotlecików.


Rozgrzać tłuszcz na patelni i układać formowane za pomocą łyżki i dłoni , obtaczane w bułce tartej kotleciki. Im mniejsze kotleciki tym większa szansa, że nie rozpadną się podczas smażenia.

Smażyć na dość dużym ogniu z każdej strony aż się mocno zarumienią. Gdy skórka się spiecze łatwiej będzie je obrócić na drugą stronę.
Podać z ryżem / ziemniakami / kuskusem i surówką.

Kotleciki można również zamrozić.

Niedługo pojawi się jeszcze przepis na tajskie kotleciki z kukurydzy :-)




1 komentarz:

  1. Agatko! Zrobiłam te kotleciki na obiad w czwartek - pychota! Bardzo nam smakowały. Zjedliśmy je z ryżem i sosem z jogurtu naturalnego z curry. Mniam!

    OdpowiedzUsuń