piątek, 22 kwietnia 2011

PASZTET CURRY Z FASOLI I GRZYBÓW

Pomysł na szybki pasztet z białej fasoli z puszki z suszonymi grzybami. 
To propozycja dla semiwegetarian, którzy w Wielkanoc nie zamierzają sięgać po szyneczki i kiełbaski ze stołu. 
Podane niżej składniki to wersja saute, można do niej dodać kawałek selera, pietruszki i marchewki jeśli w tym samym czasie gotujemy także warzywa na sałatkę warzywną z majonezem.


Składniki (na 2 foremki): 
- puszka białej fasoli
- 1 mała cebula
- 1/2 bułki
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście suszonych grzybów
- sól, pieprz i 2 łyżeczki curry 

Grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy 10 minut pod przykryciem. W tym czasie otwieramy puszkę i odcedzamy fasolę. Przekładamy ją do wygodnego garnka lub miski, dodajemy ząbek czosnku, kawałki bułki, pieprz, sól i curry. Miksujemy składniki blenderem. Jeśli masa będzie rzadka dodajemy jeszcze trochę pieczywa. Na koniec 
dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ugotowane, dobrze odcedzone grzyby. Składniki mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do małych foremek żaroodpornych lub kamionkowych. 
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200°C przez 45 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz