Strony

czwartek, 6 stycznia 2011

PASZTET Z CIECIORKI

Duża porcja przepysznego pasztetu z cieciorki, który w gwiazdkowo-choinkowej foremce pięknie się prezentował na bożonarodzeniowym stole.
Ale sam przepis jest na tyle udany, że na stałe zagości w jadłospisie kuchniodkuchni :-)


Składniki:
- puszka cieciorki*
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej czubricy lub papryki
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżka sosu sojowego


Odcedzamy na durszlaku cieciorkę i osuszamy ją ręcznikiem kuchennym. Przekładamy do miski, dodajemy 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, przyprawy, jajko, sos sojowy i bułkę tartą. Składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy posiekane na drobno kawałeczki suszonych pomidorów. Po wymieszaniu składników przekładamy masę do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 200°C.

Pasztet można podzielić na porcje i część zamrozić.

*Można dodać także ugotowany seler, ziemniaki, pieczarki, kapustę z grzybami i inne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz