Kategoria zweitopfa (w jednym garnku cukinia z łososiem, w drugim makaron penne) dla 4 osób.
1 cukinia
100 g wędzonego łososia
1 mała śmietana 18%
po 100 g makaronu penne na osobę + liść laurowy
2 ząbki czosnku
kardamon
sól
Umytą cukinię pokroić na cieniutkie plasterki (świetnie się do tego nadaje tarka z podłużnymi oczkami). Przełożyć plastry do gara i smażyć z wyciśniętym czosnkiem, odrobiną soli i kardamonem. Pod koniec dodać kawałeczki łososia. W drugim garze ugotować makaron penne w osolonej wodzie, liść laurowy mile widziany. Przypilnować, by makaron był al dente.
Odcedzony makaron przełożyć do cukinii i łososia. Zamerdać łyżką (nie ogonem!).
Do całości dodać śmietanę, delikatnie wymieszać. Kto cierpliwy może potrawę przenieść do naczynia żaroodpornego, posypać utartym żółtym serem (ale uwaga! wtedy będzie to już dreitopf!) i zapiec w piekarniku.
Bardziej niecierpliwi przekładają to, co już się upichciło na talerze, posypują grana padano lub inną udaną podróbką parmezanu i wcinają :-)
Witam koleżankę w świecie blogerów. Dzięki za kulinarne inspiracje, będę tu często zaglądać. Zwłaszcza, jeśli będziesz tyle postów dziennie wrzucać ! :)
OdpowiedzUsuń