poniedziałek, 25 października 2010

CUKINIA Z ŁOSOSIEM

Kategoria zweitopfa (w jednym garnku cukinia z łososiem, w drugim makaron penne) dla 4 osób.


1 cukinia
100 g wędzonego łososia 
1 mała śmietana 18%
po 100 g makaronu penne na osobę + liść laurowy
2 ząbki czosnku 
kardamon
sól

Umytą cukinię pokroić na cieniutkie plasterki (świetnie się do tego nadaje tarka z podłużnymi oczkami). Przełożyć plastry do gara i smażyć z  wyciśniętym czosnkiem, odrobiną soli i kardamonem. Pod koniec dodać kawałeczki łososia. W drugim garze ugotować makaron penne w osolonej wodzie, liść laurowy mile widziany. Przypilnować, by makaron był al dente.
Odcedzony makaron przełożyć do cukinii i łososia. Zamerdać łyżką (nie ogonem!).

Do całości dodać śmietanę, delikatnie wymieszać. Kto cierpliwy może potrawę przenieść do naczynia żaroodpornego, posypać utartym żółtym serem (ale uwaga! wtedy będzie to już dreitopf!) i zapiec w piekarniku.

Bardziej niecierpliwi przekładają to, co już się upichciło na talerze, posypują grana padano lub inną udaną podróbką parmezanu i wcinają :-)






1 komentarz:

  1. Witam koleżankę w świecie blogerów. Dzięki za kulinarne inspiracje, będę tu często zaglądać. Zwłaszcza, jeśli będziesz tyle postów dziennie wrzucać ! :)

    OdpowiedzUsuń