W "Kuchni polskiej" Henryka Dębskiego (1997) pojawia się 7 wersji łazanek:
- z kapustą i kiełbasą, - z twarożkiem, - z wołowiną, - z pieczarkami, - z papryką,
- z grzybami i ostatnia - z kapustą. Bazą jest makaron - charakterystyczne małe kwadraciki. Pozostałe składniki dobieramy według własnego upodobania. Niemniej jednak wersję z kapusty kiszonej i niewymienionego wyżej boczku zaliczam to tzw. 'smaków dzieciństwa' i taką tu podaję :-)
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu łazanki
- 30 dag kapusty kiszonej średniokwaśnej
- 10-20 g boczku parzonego
- 1 duża cebula
- pieprz
- przyprawa ułatwiająca trawienie (np. cząber)
- odrobina soli
- ewentualnie dodatki (pieczarki, suszone podgrzybki)
Wstawiamy do gotowania łazanki (w bardzo dużym garnku!). W tym czasie kroimy boczek na małe kawałki, siekamy 1 cebulę i kapustę kiszoną. Ugotowany makaron łazanki odcedzamy na durszlaku, hartujemy zimną wodą i odstawiamy.
W pozyskanym garnku smażymy boczek, dorzucamy cebulę, a gdy ta się zrumieni dodajemy posiekaną kapustę. Można dolać trochę wody, by kapusta się nie przypaliła. Dusimy wszystko na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut aż kapusta zmięknie.
Do garnka dodajemy makaron, mieszamy składniki ze sobą, przyprawiamy pieprzem (właśnie teraz docenimy duży garnek!). Dobrze jest dodać przyprawę ułatwiającą trawienie np. cząber lub majeranek oraz szczyptę soli.
Po dokładnym wymieszaniu składników przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia
i zapiekamy w wysokiej temperaturze około 15 minut (tak by makaron był ciepły,
a zewnętrzne płatki makaronu chrupiące).
Potrawa świetnie smakuje także następnego dnia.
It's really very good. I recommend this dish, especially on a cold November night. Wiktor Gonet gonet@gonet.org.pl
OdpowiedzUsuń