poniedziałek, 16 maja 2011

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM EN CROÛTE

Cudownie jest czasamo użyć francuskiego zwrotu podczas rozmowy o kuchni.
To nobilituje potrawę i jej konsumenta! 
Une croûte to jednak nic innego jak skórka chleba lub skorupa, a więc coś twardego, chrupiącego. Brzmi pięknie, choć polska sKoRupka i jej CHRupanie równie dobrze odda  fonię krojonego na talerzu łososia w cieście francuskim...


Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 filety z łososia (po 100-200 g każdy)
- 1 opakowanie mozarelli
- pestki słonecznika lub dyni
- pieprz

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa prostokąty ciasta francuskiego. Na każdym z nich kładziemy filet łososia oraz kawałki mozarelli. Posypujemy pieprzem.

Zaginany ścianki ciasta i zamykamy w kształt sakiewki lub inną formę np. czterorożne niewiadomoco. Posypujemy pestkami słonecznka lub dyni.
Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 180 °C.

Mozarella powinna przybrać pomarańczowo-czerwonych pąsów.

A là, là... jakie to jest croûté !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz