To nobilituje potrawę i jej konsumenta!
Une croûte to jednak nic innego jak skórka chleba lub skorupa, a więc coś twardego, chrupiącego. Brzmi pięknie, choć polska sKoRupka i jej CHRupanie równie dobrze odda fonię krojonego na talerzu łososia w cieście francuskim...
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 filety z łososia (po 100-200 g każdy)
- 1 opakowanie mozarelli
- pestki słonecznika lub dyni
- pieprz
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa prostokąty ciasta francuskiego. Na każdym z nich kładziemy filet łososia oraz kawałki mozarelli. Posypujemy pieprzem.
Zaginany ścianki ciasta i zamykamy w kształt sakiewki lub inną formę np. czterorożne niewiadomoco. Posypujemy pestkami słonecznka lub dyni.
Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 180 °C.
A là, là... jakie to jest croûté !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz