W
zimowe popołudnia lub wieczory warto wprowadzić do kuchni przyprawy
o działaniu rozgrzewającym jak chilli, czy imbir.
o działaniu rozgrzewającym jak chilli, czy imbir.
Przepis
na kurczaka tikka masala, o proweniencji indyjskiej, ale stworzony współcześnie
i dostosowany do upodobań Brytyjczyków, świetnie spełni taką funkcję.
Potrawa jest
ostra i wyrazista w smaku. Rozgrzeje nawet najbardziej przemarzniętych
spacerowiczów, a i będzie stanowić piękną złocistobursztynową (czyli z ang. ambergold!) kompozycję na talerzu.
Jej
przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 40 minut. Potrawa świetnie znosi przechowanie w
lodówce, warto zatem zrobić obiad od razu na dwa dni.
Tikka masala
najlepiej komponuje się z ryżem basmati,
nie wzgardzi jednak towarzystwem bagietki lub bułki ciabatty.
Składniki na
marynatę do mięsa (2 porcje) :
- 2 piersi kurczaka (ok. 150 g na osobę)
- olej do smażenia lub masło ghee
- ½ małego opakowania jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka imbiru (suszony lub świeży utarty)
- 1 utarty ząbek czosnku
- ½ łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kuminu (zastąpiłam mieszanką garam masala)
- 4 łyżki soku z cytryny
Składniki na
sos:
- 2 łyżki oleju lub masło ghee
- 1 łyżeczka imbiru j/w
- 1 utarty ząbek czosnku
- 1 posiekana cebula
- puszka pomidorów w zalewie
- ½ łyżeczki kuminu i kolendry (zastąpiłam je mieszanką garam masala)
- sól do smaku
- ½ małego opakowania jogurtu naturalnego (w oryginale jest kwaśna śmietana)
Marynata do
mięsa:
Do miski
wlać jogurt, dodać pozostałe składniki. Mięso pokrojone
w grubą kostkę połączyć
z marynatą,
dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki przynajmniej na 15 minut.
Sos:
W większym rondlu podsmażyć na
oleju poszatkowaną cebulę, pod koniec smażenia dodać imbir i czosnek, chwilę
później pomidory z zalewą.
Sos doprawić garam masala i solą, dusić pod
przykryciem 3-5 minut,
nie doprowadzając do wrzenia.
nie doprowadzając do wrzenia.
Po upływie
15 minut od marynowania odsączyć mięso z marynaty
i podsmażyć je na oleju w drugim rondlu, od czasu do czasu mieszając.
i podsmażyć je na oleju w drugim rondlu, od czasu do czasu mieszając.
Do rondla z
sosem przełożyć podsmażone kawałki mięsa
i dusić 3–5 minut, dodać resztę marynaty z miski. Wlać resztę jogurtu,
wymieszać, pogotować kolejne 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz