środa, 17 października 2012

KURCZAK TIKKA MASALA



W zimowe popołudnia lub wieczory warto wprowadzić do kuchni przyprawy
o działaniu rozgrzewającym jak chilli, czy imbir.
Przepis na kurczaka tikka masala, o proweniencji indyjskiej, ale stworzony współcześnie i dostosowany do upodobań Brytyjczyków, świetnie spełni taką funkcję.
Potrawa jest ostra i wyrazista w smaku. Rozgrzeje nawet najbardziej przemarzniętych spacerowiczów, a i będzie stanowić piękną złocistobursztynową (czyli z ang.  ambergold!) kompozycję na talerzu.

Jej przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 40 minut. Potrawa świetnie znosi przechowanie w lodówce, warto zatem zrobić obiad od razu na dwa dni.

Tikka masala najlepiej komponuje się z  ryżem basmati, nie wzgardzi jednak towarzystwem bagietki lub bułki ciabatty. 



Składniki na marynatę do mięsa (2 porcje) :
  • 2 piersi kurczaka (ok. 150 g na osobę)
  • olej do smażenia lub masło ghee
  • ½ małego opakowania jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka imbiru (suszony lub świeży utarty)
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kuminu (zastąpiłam mieszanką garam masala)
  • 4 łyżki soku z cytryny
Składniki na sos:
  • 2 łyżki oleju lub masło ghee
  • 1 łyżeczka imbiru j/w
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • puszka pomidorów w zalewie
  • ½  łyżeczki kuminu i kolendry  (zastąpiłam je mieszanką garam masala)
  • sól do smaku
  • ½ małego opakowania jogurtu naturalnego (w oryginale jest kwaśna śmietana)
Marynata do mięsa:
Do miski wlać jogurt, dodać pozostałe składniki. Mięso pokrojone 
w grubą kostkę połączyć z marynatą, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki przynajmniej na 15 minut.

Sos: 
W większym rondlu podsmażyć na oleju poszatkowaną cebulę, pod koniec smażenia dodać imbir i czosnek, chwilę później pomidory z zalewą. 
Sos doprawić garam masala i solą, dusić pod przykryciem 3-5 minut,
nie doprowadzając do wrzenia.

Po upływie 15 minut od marynowania odsączyć mięso z marynaty
i podsmażyć je na oleju w drugim rondlu, od czasu do czasu mieszając.

Do rondla z sosem przełożyć podsmażone kawałki mięsa i dusić 3–5 minut, dodać resztę marynaty z miski. Wlać resztę jogurtu, wymieszać, pogotować kolejne 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz