Ta przystawka zasługuje na kulinarnego Nobla za ... nazwę, a zaraz potem za ... smak! I jeszcze jednego za ... prostotę wykonania!!!
Przyznaję, że poznałam to cudo dopiero na tegorocznej imprezie andrzejkowej za co gospodarzom imprezy jesteśmy z mężem serdecznie i dozgonnie wdzięczni:-)
Poniżej ilość składników na 2 półmiski o wymiarach 15 x 30 cm lub 4 półmiski 10 x 26 cm (te drugie na zdjęciu).
Pierwotna wersja przepisu zakłada moczenie śledzi w specjalnej zalewie, ale wypróbowałam też wersję z moczeniem śledzi w zwykłej wodzie i wypadło to znakomicie.*
Składniki:
- 8 płatów śledzia typu matjas
- 4 duże ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1-2 jajka
- 400 ml jogurtu śródziemnomorskiego (zamiast śmietany 18 %)
- 2 łyżki majonezu
Śledzie opłukać, ułożyć w misce i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin. Przeważnie wystarczają 2 godziny, ale można na dłużej jeśli chcemy się skuteczniej pozbyć słonawego posmaku.
Chwilę później wstawiamy do gotowania pokrojone ziemniaki, marchewki i ... jajka w skorupkach... Zawsze to jeden garnek do mycia mniej, a warzywa i jajka protestować nie będą:-)
Po ugotowaniu 'al dente' odcedzamy toWARZYWstwo na durszlaku i wracamy do kuchni za co najmniej 2 godziny gdy wymoczą się śledzie.
A wtedy śledzie wyjmujemy z miski, osuszamy ręcznikiem kuchennym, kroimy w poprzek na paski ok. 2 cm i układamy je na półmiskach.
Śledzie przykrywamy gruuubą warstwą jogurtu śródziemnomorskiego wymieszanego z 2 łyżkami majonezu. Zużywamy całe opakowanie jogurtu.
W pozyskanej po śledziach misce ucieramy na dużych oczkach ziemniaki, posypujemy nimi śledzie, potem ucieramy i posypujemy jajkiem/jajkami. Na koniec ucieramy marchewkę i też posypujemy. Marchewka doda przystawce 'rumieńców'. Wierzch można posypać szczypiorkiem, pietruszką lub zieloną czubricą.
Et voila! Danie gotowe! Przechowujemy je w lodówce.
Gwarantuję nawet nieśledziożercom całkowite uzależnienie od tego cudeńka!
* Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu winnego
- 3,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
Śledzie zostawić w zalewie przez 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz