Składniki na 2 porcje:
- 1 brokuł (o tej porze roku 'madeinchina', ale zawsze to jakiś błonnik!)
- 100 gram ryżu parboiled na osobę
- 1/2 opakowania Fety
- zioła prowansalskie lub tylko bazylia/oregano/tymianek
- dużo pieprzu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%, ale nie jest to składnik obowiązkowy
Do garnka lub głębokiej patelni wrzucamy umyte koszyczki brokuła i ryż. Dodajemy 2,5 razy więcej wody niż wyniosła objętość ryżu (ryż wymaga proporcji 1:2, ale tu wody potrzebuje również brokuł). Składników nie mieszamy. Garnek wstawiamy na najmniejszy gaz i przykrywamy pokrywką. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę Fetę, posypujemy przyprawami oraz pieprzem. Sól w zasadzie nie będzie konieczna, ponieważ bardzo słona jest Feta.
Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut.
Gdy zadrynda minutnik potrawa jest gotowa do podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz