piątek, 10 grudnia 2010

PENNE Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Zapomniałam trochę o suszonych pomidorach w zalewie... A te warto trzymać w lodówce, by w chwilach kryzysu i tęsknoty za słońcem móc poczuć zapach lata. Wystarczy zrobić 'klik' i lato jest w całej kuchni.
Poniżej przykład do czego można takie pomidory wykorzystać.

Składniki:
- 100 g penne na osobę
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- ok. 1/4 słoika suszonych pomidorów w zalewie
- ząbek czosnku- sól i szczypta pieprzu



Cukinię 'madeinchina' można obrać ze skórki, w sezonie (na zdjęciu wersja 'madeinpoland') nie odzieramy jej z boskozielonej skórki. Cukinię po umyciu tniemy za cieniutkie talarki (świetnie nadaje się do tego tarka z 2 szerokimi 'oczkami'). Cebulę obieramy i kroimy w łezki. Ząbek czosnku kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy warzywa do głębokiej patelni, dolewamy odrobinę zalewy z pomidorów (zamiast oliwy) i smażymy delikatnie mieszając. 
W międzyczasie wstawiamy do gotowania makaron. 
Gdy cebula się zeszkli, a cukinia zmięknie dorzucamy pomidory (można je pokroić na mniejsze kawałki, bo przeważnie w słoikach są połówki pomidorów). Nie osuszamy ich ręcznikiem kuchennym.
Mieszamy składniki ze sobą, trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy sól i pieprz.
Podajemy na ugotowany al dente makaron i posypujemy parmezanem.
Już pachnie latem!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz