poniedziałek, 20 czerwca 2011

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Wiosna za pasem.
Warto przygotować garnczek (nie, nie miodu!) ogórków małosolnych.
W tym celu pożyczamy od babci albo wyszukujemy w piwnicy gliniany garnek 
i zakupujemy 1,5 kg ogórków gruntowych. 
Gliniak będzie się pięknie prezentować na kuchennym blacie, ale można go zastąpić dużym słoikiem.


Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- pęczek z koprem i chrzanem
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- ok. 1,5 litra wrzątku

Myjemy ogórki za pomocą szczoteczki. Odkrawamy końcówki. 
Płuczemy koper i korzeń chrzanu. Chrzan i ząbki czosnku kroimy na kawałki.
Do glinianego garnka wkładamy warstwowo ogórki, koper, chrzan i czosnek.
Ugotowaną wodę przelewamy do wygodnego dzbanka, dodajemy łyżkę soli, mieszamy aż do rozpuszczenia się w niej soli i dopiero taką miksturą zalewamy gliniany dzbanek.
Ostatnią warstwę ogórków dociskamy małym talerzykiem i przykrywamy garnek dodatkowym talerzem.
Jeśli zrobimy to w porze upałów, ogórki będą gotowe po 2-3 dniach, w temperaturze poniżej 30 stopni ogórki będą do jedzenia po około tygodniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz