środa, 23 lutego 2011

MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM

Smakowo niewiele takie danie odbiega od lazanii szpinakowej, ale jest szybsze do przygotowania, bo w czasie, gdy gotuje się makaron przygotowujemy sos:-)


Składniki na 2 porcje:
- rozmrożone opakowanie szpinaku
- 200 g makaronu
- 1 opakowanie serka topionego typu gouda (nie będzie potrzebna sól)
- małe opakowanie śmietany 18% 
- ząbek czosnku
- pieprz
- ewentualnie naparstek vermouthu

Wstawiamy do gotowania makaron (a niech raz będzie coś kolorowego i nie przypominającego penne!).
W drugim garnku z teflonowym dnem rozpuszczamy na oliwie kostkę sera topionego rozdrabniając go drewnianą łyżką i ciągle mieszając. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę smażymy i zalewamy wszystko śmietaną. Dodajemy dużo pieprzu, ewentualnie odrobinę vermouthu.

Sos nakładamy na ugotowany makaron i od razu wcinamy!

1 komentarz: