Ale sam przepis jest na tyle udany, że na stałe zagości w jadłospisie kuchniodkuchni :-)
Składniki:
- puszka cieciorki*
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej czubricy lub papryki
- łyżka sosu sojowego
Odcedzamy na durszlaku cieciorkę i osuszamy ją ręcznikiem kuchennym. Przekładamy do miski, dodajemy 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, przyprawy, jajko, sos sojowy i bułkę tartą. Składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy posiekane na drobno kawałeczki suszonych pomidorów. Po wymieszaniu składników przekładamy masę do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 200°C.
Pasztet można podzielić na porcje i część zamrozić.
*Można dodać także ugotowany seler, ziemniaki, pieczarki, kapustę z grzybami i inne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz