środa, 5 stycznia 2011

PIZZA LIGHT

Całkiem lekka pizza wykonana na pitach, czyli ... pitta :-)
Pity kupujemy gotowe. Rozkrajamy je tylko wzdłuż na 2 połówki.
Najbardziej czasochłonne jest obranie i pokrojenie pieczarek :-)

Świetna propozycja dla dzieci!


Składniki na 2 osoby:
- 1,5 lub 2 pity na osobę 
- garść pieczarek
- garść oliwek
- 1/2 słoiczka koncentratu
- oliwa
- oregano i bazylia bub zioła prowansalskie
- mała kostka żółtego sera
- ząbek czosnku 

Wersja wzbogacona:
- malutka cebula
- kulka mozzarelli (pizza będzie dzięki niej bardziej 'soczysta')
- plasterek szynki 
- wszystko to, czego chcielibyśmy się pozbyć z lodówki: obsuszona kiełbaska, ser brie itd.


W małej miseczce mieszamy 1/2 słoiczka koncentratu z 2 łyżkami oliwy i ziołami. Dodajemy 2-3 łyżki wody i wyciśnięte ząbki czosnku. Pity układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Wewnętrzne strony pity smarujemy sosem (na 1 połówkę pity potrzeba 2 łyżeczek sosu). Układamy dodatki: plasterki pieczarek, oliwki (można je pokroić lub podać w całości), utarty żółty ser.
W wersji wzbogaconej najpierw kładziemy plastry mozzarelli, potem pieczarki, oliwki, ser żółty, cebulę i inne.


Wkładamy blachę do włączonego piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180-200°C.
Wyjmujemy, gdy stopi się ser żółty, a w kuchni zacznie ładnie pachnieć.
Podajemy od razu, koniecznie z ketchupem!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz