niedziela, 30 stycznia 2011

SZWEDZKIE CYNAMONOWE BUŁECZKI

Uroczy, choć troszkę pracochłonny szwedzki smakołyk. 

Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 25 dag drożdży
- 1 łyżeczka kardamonu
- 0,5 kg mąki pszennej
- szczypta soli

Nadzienie:
- 1/4 kostki masła
- 50 ml cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- jajko do posmarowania
- rodzynki (niekoniecznie)
- cukier trzcinowy lub sezam do posypania


Do garnka wlać odrobinę mleka, by je podgrzać, a następnie przelać do małej miseczki i wymieszać z rozkruszonymi drożdżami. Miseczkę odstawić. 
W opróżnionym garnku roztopić 3/4 kostki masła, dolać resztę mleka, dodać kardamon i cukier puder. Dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie razem wymieszać.
Do dużej, wygodnej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać masę z garnka wyrabiając ciasto aż do uzyskania gładkiej i miękkiej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie odchodziło od dłoni to trzeba dodać więcej mąki. 
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie można opłukać garnek i rozpuścić w nim pozostałe 1/4 kostki masła. dodać cukier puder i cynamon, dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy ciasto urośnie dzielimy je na 2 lub 3 porcje. Każdą porcję trzeba rozwałkować na duży, przypominający pizzę, lecz bardziej prostokątny placek. Na całą powierzchnię ciasta nakładamy nadzienie i rozprowadzamy je dłońmi. Następnie zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i radełkiem lub nożem tniemy ciasto na 1,5 centymetrowe 'roladki'. Uzyskane 'roladki' kładziemy na blasze na papierze do pieczenie. Za pomocą pędzelka smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem.
W szczeliny wtykamy rodzynki, posypujemy cukrem trzcinowym lub sezamem.


Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 220°C.
Podajemy od razu, z kubkiem gorącego mleka, kakao lub kawą.
Najlepiej zjeść bułeczki w dniu upieczenia, ale z tym raczej nie powinno być problemu :-)

1 komentarz:

  1. zaraz zabieram się do roboty:) jak wyszło, napiszę:)
    pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń