Keks, który się udaje. Ba! Jest pyszny!
I co najważniejsze - beztłuszczowy!!!
Zero masła, margaryny, oleju :-)
Dla zwolenników ciast z tłuszczem dodam, że można do wyrabianego ciasta dodać 1/4 kostki margaryny, ale wersja bez tłuszczu jest równie smaczna (wypróbowane obie wersje!).*
Intrygująco brzmi też ta czarna herbata, więc nie trzymam dłużej w niepewności...
Składniki na formę 27 x 9 cm:
- garść moreli
- garść fig lub daktyli
- garść rodzynek lub śliwek- garść żurawiny lub aronii
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- szklanka przestudzonej czarnej herbaty
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki migdała lub wiórki kokosowe
Gdy owoce się namoczą dodajemy do nich 250 g mąki, proszek do pieczenia i 2 jajka. Mieszamy składniki drewnianą łyżką i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdała lub wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1,5 godziny i pieczemy w temperaturze 170°C.
Gdybym tylko jadała keksy - ale "zawodowo" zainteresowała mnie ta czarna herbata:)
OdpowiedzUsuń