niedziela, 30 stycznia 2011

LECZO ZE SŁOIKA

Latem i jesienią koniecznie trzeba zadbać o przetwory na zimę.
Absolutnym hitem jest leczo przygotowane z cukinii, pomidorów, papryki i marchewki (bez cebuli, bo ta podobno źle znosi przetwórstwo - a może to jakiś przesąd?). Dodajemy jedynie cukier i sól, resztę przypraw można dodać po otwarciu słoika
w zimie: ziół prowansalskich, tymianku lub czubrycy oraz czosnku.




Składniki na 4 litrowe słoiki:
- 2 duże cukinie
- 3 papryki
- 4 marchewki
- 5 pomidorów
- litr soku pomidorowego
- 3 łyżeczki cukru 
- sól


Jeśli cukinie są młode to nie obieramy ich ze skórki, tylko od razu kroimy na dość duże kawałki. Z papryk usuwamy pestki i kroimy na ósemki. Marchewki obieramy ze skórki i kroimy na grube talarki.
Warzywa obsmażamy około 10-15 minut w dużym garnku na oliwie. Dodajemy cukier, sól i obrane ze skórki oraz pokrojone na ćwiartki pomidory. 
Gdy pomidory się rozpadną zalewamy warzywa sokiem pomidorowym. Gdy leczo zacznie bulgotać można je przekładać do umytych i odparzonych słoików. W słoikach zostawiamy 1 cm wolny, mocno zakręcamy nakrętki i stawiamy słoiki do góry nogami na blacie. Rano można je już odwrócić. Dobrze jest obserwować słoiki przez 2 dni, czy nie wybrzuszą się nakrętki, a leczo nie zacznie syczeć - jeśli wszystko jest
w porządku, słoiki można odnieść np. do piwnicy.


A samo leczo zimową porą można spożyć z ryżem, makaronem, kuskusem lub bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz