Sycące małe co nieco na zimowe obiadokolacje.
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag ziemniaków
- 1 por
- 100 gram boczku*
- sól i pieprz
- kostka rosołowa lub przyprawa typu warzywko
- 2 listki laurowe
Pora kroimy w talarki. Boczek kroimy na małe kawałeczki. Podsmażamy te składniki na oliwie już w garnku przeznaczonym na zupę. Gdy por zmięknie, a boczek się zarumieni, zalewamy je 1-1,25 litrem wody i gotujemy z listkami laurowymi, pieprzem oraz kostką rosołową.
Po około 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż zmiękną ziemniaki. Wyjmujemy listki laurowe.
Zupa świetnie smakuje także następnego dnia!
*Boczek można zastąpić suszonymi grzybami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz