Ale taki inny, ciemny, gęsty, w małej buteleczce. Kosztuje niemało (kilkanaście złotych za buteleczkę), lecz odrobina luksusu jeszcze nikomu nie zaszkodziła:-)
Taki ocet wygląda jak polewa z gorzkiej czekolady, a sałatka nim polana wygląda jak ... bogini sałatek!
Sałatka z octem balsamicznym smakuje jak środek lata we Włoszech, jak spacer andaluzyjskimi uliczkami, jak przybicie do chorwackiego portu...
Zacznijmy więc przygodę...
Składniki:
- 1/2 opakowania rukoli
- 100 gram gorgonzoli
- 1 kiść ciemnych winogron
- garść obranych orzechów włoskich
- ocet balsamiczny
Umytą i osuszoną rukolę przełożyć na ładny półmisek. Następnie rozłożyć przekrojone na pół winogrona, pokrojoną w kostkę gorgonzolę i orzechy włoskie. Sałatkę polać octem balsamicznym i gotowe!
MNIAM ! :))) POLECAM całym sercem i żołądkiem:)
OdpowiedzUsuńzamiast gorgonzoli polecam również niebieski lazur...... i sałatkę z pełnego opakowania rucoli i większej ilości garści pozostałych składników....bo ta sałatka tak szybko znika....
Rukolę uwielbiam, a ser gorgonzola ostatnio bardzo mi posmakował, więc sałatka brzmi jak dla mnie rewelacyjnie.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń