Tuńczyk nie zawsze musi być gorący i temperamentny. Czasami lubi występować w rolach słodkich i egzotycznych...
Jest wtedy uroczy. Staje się gwiazdą wieczoru.
Panie są urzeczone jego słodkością, panom głupio się przyznać, że też im w smak taki... tuńczyk...
Składniki:
- puszka tuńczyka w oleju roślinnym
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- garść orzechów włoskich
- 100-150 gram makaronu świderki
- 100-150 gram makaronu świderki
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
- pieprz i sól
- ewentualnie curry
Makaron gotujemy, a po ugotowaniu hartujemy i odcedzamy. Otwieramy puszki z kukurydzą i ananasem oraz z tuńczykiem. Ananasa kroimy na centymetrowe kawałeczki
i przekładamy wraz z kukurydzą do durszlaka, by odsączyć z nich wodę. Ostudzony makaron przekładamy do dużej miski, dodajemy kukurydzę i ananasa oraz lekko rozdrobnionego widelcem i odcedzonego tuńczyka.
Dodajemy majonez i jogurt śródziemnomorski. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy orzechami włoskimi i rodzynkami (rodzynki można zastąpić suszonymi żurawinami).
Przed podaniem dobrze jest odłożyć sałatkę na pół godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz