wtorek, 29 marca 2011

MAKARON Z TUŃCZYKIEM I PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

<Part 3>
Pif, paf!!!
Pada strzał. 
Pan Tuńczyk rozgląda się, czy ktoś nie został ranny. Na chodniku nie widać czerwonych śladów.
- No tak. - pomyślał - Dzisiaj statyści (przecier i koncentrat pomidorowy) mają wolne!
Spojrzał na pieczarki. Ze strachu padły na ziemię. Roztrzęsiona śmietana przylgnęła do słoiczka z pieprzem. 
Pan Tuńczyk dzielnie się wyprostował i uspokoił kompanów:
- Panowie, nic się nie stało. To zdjęcia próbne do spagetti western. 
Przejdźmy na nasz plan, dziś gramy z makaronem farfalle. 


Składniki na 2 porcje:
- puszka tuńczyka w oleju roślinnym
- 8-10 pieczarek
- 3/4 dużej kwaśnej śmietany 18%
- pieprz
- 200 gram makaronu

Do większego garnka wstawić do gotowania makaron z odrobiną soli i listkiem laurowym.
Obrane i pokrojone na talarki pieczarki usmażyć w drugim, mniejszym garnku na oliwie na średnim ogniu. Dodać śmietanę i pieprz. Wymieszać składniki. 
Po 3 minutach dodać odsączonego tuńczyka, najlepiej zachowując duże kawałki. Ostrożnie wymieszać. Sos przełożyć do większego garna i wymieszać z odcedzonym makaronem.
Podgrzewać potrawę przez kilka minut na średnim ogniu. 
Spożywać w spokoju, więcej strzałów nie będzie :-)

* Inspiracją stało się danie w Paparazzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz