sobota, 19 marca 2011

KROKIECIKI ZIEMNIACZANO-ORZECHOWE

Te krokieciki mogą podwójnie zaskoczyć.
Po pierwsze są daniem wigilijnym. Po drugie mają tak oryginalny smak, że nikt 
z poczęstowanych gości nie zgadnie, z czego są zrobione!


Składniki*:
- kilka dużych ziemniaków
- garść łuskanych i zgniecionych orzechów włoskich
- sól i pieprz

Obrane ziemniaki ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Odczekać aż ostygną 
i zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić pieprzem. Dodać 3/4 porcji pokruszonych orzechów Resztę zostawić na panierkę). Uformować krokieciki mniej więcej 5 cm długości. Obtoczyć w zachowanej części orzechów włoskich.
Usmażyć na oliwie z czterech stron.


Można je podać na ciepło np. z barszczem lub na zimno jako przekąska.



 *Jako spoiwo można wykorzystać 1 jajko, ale i bez tego powinny się łatwo formować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz