niedziela, 14 listopada 2010

PLACKI ZIEMNIACZANE

Proste, a takie smaczne! Trzeba tylko znaleźć jelenia, który obierze ziemniaki i potem je utrze na tarce.
Nie znalazłam, więc przystępuje do prac ręcznych...

- po kilka ziemniaków na osobę (wg uznania i apetytu)
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 1 cebula
- jogurt śródziemnomorski (zamiast kwaśnej śmietany) i czubrica zielona*

Obieramy ziemniaki, a następnie ucieramy je na tarce (my, jelenie!), połowę ziemniaków na drobnych oczkach, połowę na grubych oczkach.Wyżymamy z soku, dodajemy do papki sól i pieprz. Obieramy cebulę, drobno kroimy, po zeszkleniu  na patelni przekładamy do naczynia z utartymi ziemniakami. Mieszamy wszystkie składniki, formujemy małe porcje za pomocą łyżki do zupy i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony aż się mocno zarumienią.


Przed podaniem warto jeden placek napocząć i sprawdzić, czy środek nie jest surowy.


Do małej miseczki przekładamy jogurt śródziemnomorski, doprawiamy łyżeczką czubricy zielonej, mieszamy.
Podajemy do placków zamiast wysokokalorycznej śmietany.


*Fantastyczna węgierska przyprawa do kupienia na jarmarkach. Ziołowa w smaku, z dodatkiem soli, świetna do sosów. Występuje też w dużo ostrzejszej wersji czerwonej. Obie rewelacyjne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz