sobota, 6 listopada 2010

KURKI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PENNE

Można jeszcze dostać na rynku kurki, to ostatni moment, by się nimi nacieszyć!

Składniki na 2 porcje:
- 25 dag kurek
- 1 cebula
- po 2 łyżki gęstej śmietany 18% na osobę
- penne 100 g/osobę
- duuużo pieprzu- sól
- oliwa

Wstawić makaron do gotowania.
Kurki obrać z zanieczyszczeń nożykiem lub umyć je pod bieżącą wodą (podobno potraktowanie ich wodą pozbawia je później chrupkości, na to można jednak zaradzić krótkie smażenie na dużym ogniu).
Cebulę obrać i pokroić w łezki. Wrzucić na patelnię i smażyć. Chwilę później dodać kurki. Popieprzyć i posolić. Smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Dodać śmietanę. Chwilę mieszać i zdjąć z gazu.
Odcedzony i zahartowany makaron ułożyć na talerzach i polać sosem z kurkami.
Pychota!
Jest jeszcze wersja z domieszką alkoholu, tj. dodajemy 2 nakrętki białego vermoutha w chwili smażenia cebuli i kurek. Potrawa nabierze pięknego aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz