Strogonow, Stroganow, Strogonoff - jak zwał, tak zwał. Oryginalnego Strogonowa przygotowuje się z polędwicy wołowej. Poniżej smaczna wersja wegetariańska 'pachnąca jesienią'.
- 1 tacka boczniaków
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 2 małe cebule
- 2 pomidory lub puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 4 nakrętki vermoutha*/wina
- oliwaCebulę obrać i pociąć w łezki. Boczniaki - jeśli są mocno zanieczyszczone - umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pociąć na kawałki. Pokroić paprykę i cukinię na małe kawałeczki. Na oliwie usmażyć cebulę, boczniaki, paprykę i cukinię z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dolać 2 nakrętki veermoutha/wina i poczekać aż odparuje. Dodać posiekane pomidory, pieprz, sól i cukier. Mieszać aż pomidory się rozpadną i powstanie sos (można też dolać odrobinę wody). Tuż przed zdjęciem z ognia dolać 2 nakrętki vermoutha. Podać z białym ryżem.
* Wygodniej jest przechowywać w szafce butelczynę Vermoutha o długim terminie przydatności niż specjalnie otwierać wino do przyprawienia potrawy.
Piękne zdjęcia i inspirujący przepis. Gdzie by tu dostać dzisiaj boczniaki? :)
OdpowiedzUsuń